Sådan beskytter du dig mod flåter
Hvordan beskytter du dig mod flåter?
Undgå højt græs og buske
Flåter trives nemlig allerbedst i netop buske og højt græs, og hvis det samtidig er fugtigt vejr, skal du være ekstra forsigtig, for så er flåten allermest aktiv.
Dæk så meget af kroppen, du kan
Hvis du ved, at du skal opholde dig steder, hvor der er høj risiko for flåter, gør du bedst i at dække så meget af kroppen, du kan. Bær lange bukser og allerhelst støvler og lange ærmer. At bære lange ærmer gælder især børn, fordi de gerne leger, når de er ude i naturen.
Tjek dig selv så snart, du kommer hjem
Flåten kryber gerne rundt på huden i noget tid, inden den bider sig fast, så undersøg dig selv så snart, du er kommet hjem. Kig ekstra omhyggeligt efter de steder, hvor huden er tynd og i lysken, knæhaser og navle.
Bliv vaccineret
Den allermest frygtede smitte en skovflåt kan bære, er TBE-virus, som hvis man bliver smittet, kan føre til hjernebetændelse. Gudskelov kan man blive vaccineret mod virussen.
Husk at få vaccinen så tidligt som muligt, inden flåtsæsonen begynder, hvilket plejer at være i slutningen af april i de nordiske lande. Det anbefales, at du tjekker for flåter selvom du er vaccineret.
Fjern flåten hurtigt
Hvis du trods påpasselighed opdager, at du har fået en flåt på kroppen, er det selvfølgelig vigtigt, at fjerne den så hurtigt som muligt. Jo længere flåten får lov at sidde, desto større bliver risikoen for, at flåten overfører bakterier.
Hvordan genkender du symptomerne på de mest almindelige sygdomme, flåten bærer på:
TBE
TBE er den mest alvorlige af de sygdomme, en flåt kan bære på. Symptomerne optræder ofte en til to uger efter, at man er blevet bidt af en skovflåt og kan give symptomer som feber, hovedpine og muskelsmerter.
Hvis man er uheldig, kan man risikere at få hjernehindebetændelse eller hjernebetændelse. Symptomerne kan være svimmelhed, lysfølsomhed, hovedpine og eventuelt nakkestivhed. Andre symptomer er taleforstyrrelser, gangbesvær og koncentrations- og hukommelsessvigt.
Borrelia
Hvis du er blevet smittet med borrelia, kan der opstå rødmen i huden, hvor flåten har bidt. Symptomerne kan være hovedpine, træthed, led- og muskelsmerter, smerter i nakken og eventuelt feber. Der findes desværre endnu ikke en vaccine mod borrelia.
Hvis du har mistanke om, at du er smittet med enten TBE eller borrelia, anbefales det at søge læge. Hvis du er på rejse, kan du kontakte vores Alarm på 7010 9030 eller Videodoktor.
Du glemmer vel ikke rejseforsikringen?
Søg efter pris og køb