Når du vil leje en bil i udlandet - Sådan undgår du at blive snydt
Adskillige rejsende kan vidne om, at de føler sig snydt af de forskellige biludlejningsfirmaer, og desværre er der lige så mange, som føler sig hjælpeløse i denne situation. Man kan fx opleve, at der bliver trukket penge på ny, når man vender hjem til Danmark.
Husk, at med en rejseforsikring fra Europæiske ERV, er du dækket for skader på din udlejningsbil. Læs mere om vores rejseforsikringer her >
Udlejningsbil - Sådan undgår du at blive snydt
Når du er igang med at planlægge detaljerne for din billeje, er det vigtigt, at du kender de fire forskellige faser, hvor det kan gå galt.
Disse fire faser er:
- Når du bestiller udlejningsbilen
- Når du skal afhente din udlejningsbil
- Når du returnerer din udlejningsbil
- Efter du har returneret udlejningsbilen
Når du bestiller udlejningsbilen
Oftest sker reservationen af bilen online, enten via en mærkeudlejer (fx Hertz el. AVIS) eller en biludlejningsformidler (Holidays Auto). Den store forskel mellem disse er, at biludlejningsformidleren netop kun formidler bilerne og dermed kun kan tilbyde dig en juridisk kontrakt som værende en part af lejeaftalen. Som forbruger får du derfor to aftaler at holde styr på, én med formidleren og én med mærkeudlejeren, hvilket ikke er anbefalelsesværdigt, da det vil være sværere at appellere i tilfælde af en tvist. Den generelle aldersgrænse for at leje en bil i udlandet er, at du som fører af bilen skal være fyldt 21 år. Hvis du er interesseret i at få en attraktiv pris på din udlejningsbil, vil det som regel være muligt, hvis du blot bestiller og betaler i god tid.
Når du bestiller din udlejningsbil, bør du overveje følgende:
Hvad er inkluderet i prisen for din udlejningsbil?
Det er ret almindeligt, at biludlejerne gør brug af lokkende priser for at tiltrække flere kunder. Dette indebærer, at der typisk pålægges ekstra omkostninger senere hen i bestillingen. Ting, der påvirker prisen, er for eksempel, hvilke datoer bilen skal lejes, hvor gammel bilens fører er, hvor mange førere forsikringen skal dække, hvilken slags bil og biltilbehør, som fx aircondition, GPS, autostole og meget mere, som man vælger som tilvalg. Som du ser, kan denne liste gøres meget lang, så dobbeltjek gerne, hvad der rent faktisk indgår i prisen. Det, der i begyndelsen kan ligne en yderst favorabel pris, kan vise sig at blive en dyr fornøjelse. Dette fører os videre til selve aftalen.
Forstå lejekontrakten
Når du har fundet den rigtige bil og det rette udstyr, kan du enten betale direkte, eller alternativt forudbestiller du bilen, hvor du først senere hen afslutter bestillingen, dvs. betaler og underskriver lejeaftalen. Uanset hvad du vælger, er det vigtigt at gennemlæse lejekontrakten ganske omhyggeligt, gerne i ro og mag.
Læs det med småt. Her kan der være nævnt nogle af de ting, du er forpligtet til at opfylde under udlejningsperioden. Det kan være ting såsom at fylde bilens tank op eller returnere bilen på bestemte tidspunkter. Ellers kan du blive betalingsskyldig.
Når du skal afhente din udlejningsbil
Når du er ankommet til din feriedestination, er det tid til at afhente din udlejningsbil. Når du ankommer til den bemandede skranke, vil du møde udlejerens medarbejderteam, medmindre du ankommer om natten eller på andre ubemandede tider.
Vær opmærksom på det ekstra salg
Vær på vagt, når du møder medarbejderne. En af deres primære opgaver er at sælge yderligere forsikringer og andre tjenester, der relaterer sig til din udlejningsbil.
Det kan være svært at træffe gode beslutninger, hvis du eventuelt er træt efter rejsen, og der allerede har været mange indtryk. Nogle af de ekstra forsikringer, du tilbydes af sælgeren, indgår måske allerede i enten din indboforsikring eller rejseforsikring.
Undersøg bilen på stedet
Sørg for, at alle eventuelle skader og problemer med bilen bliver opdaget, inden du underskriver kontrakten. Ellers kan du blive erstatningspligtig, uanset om det er dig, der har forårsaget skaden eller ej. Dette punkt kan blive besværliggjort, hvis bilen er parkeret langt fra den bemandede skranke. Sørg dog altid for at tage den ekstra tid og indrapportere eventuelle problemer, selvom lysten til at køre mod den endelige destination trænger sig på.
Kig fx efter lakskader, buler, sprækker i forruden, at alle lys fungerer, og desuden om fælgene/hjulkapslerne er hele og uden ridser. Vær også omhyggelig med at tjekke, hvordan interiøret ser ud. Når du har foretaget din inspektion, skal du være grundig med at føre alle skader ind i protokollen, inden du underskriver og godkender kontrakten. Hvis der ikke er nogle medarbejdere til stede, skal du dokumentere skaderne ved at tage billeder af dem.
Når du skal betale for din udlejningsbil, anbefales det at betale med kort, da det kan give dig en vis beskyttelse i tilfælde af uenighed mellem dig og udlejeren.
Når du returnerer din udlejningsbil
Når du returnerer udlejningsbilen, så sørg for at overlevere den til en fysisk person, dvs. når kontoret er åbent. Hvis det er muligt, så få en medarbejder til at kontrollere og inspicere udlejningsbilen. Få en kvittering, der bevidner, at bilen er i samme stand, som da du afhentede den. Bemærk venligst, at dette kan tage ekstra tid, så ankom i god tid, enten i lufthavnen eller på det respektive udlejningskontor.
Når du har returneret udlejningsbilen
De mest almindelige meldinger fra de privatpersoner, der har haft problemer med deres biludlejning, går på efterbetalinger vedrørende påståede skader samt skjulte gebyrer fra biludlejningsfirmaet. Ting, du kan blive debiteret for senere hen, er eksempelvis, hvis du ikke har returneret bilen med fuld tank, hvis den er snavset, eller hvis du har returneret udlejningsbilen for sent. Hvis dette sker, vil udlejeren trække et beløb fra din konto.
Tag kontrol over situationen og sørg for at være omhyggelig med at nærstudere lejeaftalens præmisser, så du slipper for at blive snydt.
Du glemmer vel ikke rejseforsikringen?
Søg efter pris og køb