Guide til at være udstationeret i udlandet
Visum, skat og social sikring
Noget af det, der kan være godt for dig at undersøge som noget af det første er, hvilke regler der gælder, når det kommer visum. Der er forskellige regler afhængig af, hvilket land du skal være udstationeret i. Sørg for, at dit visum er gyldigt i den rigtige periode, og du har et visum, der gælder for at arbejde i udlandet. Hvis du skal ansøge om visum, kan det være en omstændig og lang proces, så start gerne i god tid. Inde på Udenrigsministeriets hjemmeside kan du nemt tjekke hvilke regler, hvert enkelt land har.
Der er mange regler, når det kommer til skat, og det er derfor vigtigt at undersøge, om du stadig har skattepligt i Danmark, når du bosætter dig i udlandet. Det afhænger af dit arbejde og din bopæl, om du har fuld, begrænset eller ingen skattepligt til Danmark.
Når du bliver udstationeret i et andet land, kan der være mulighed for, at du kan bevare den sociale sikring i Danmark. Oftest gælder det kun de EU/EØS-lande, som Danmark har en samarbejdsaftale med om social sikring. Det afhænger også af, hvor lang tid du skal arbejde i udlandet. Man skal desuden opfylde en række krav for, at du kan søge om ret til at bevare social sikring, når du arbejder i udlandet. Find gerne ud af, om dette er tilfældet for dig.
Den helt rigtige forsikring
Det er vigtigt at have en god rejseforsikring til udstationeringen, der dækker dig, når du arbejder i udlandet. Her bør du tænke på at vælge en rejseforsikring, der beskytter dig mod de potentielle risici, som kan opstå i det land, som du er udstationeret i. Det kan f.eks. være dyre medicinske omkostninger, som kan gøre dit ophold i udlandet betydeligt omkostningsfuldt.
Hvis din familie rejser med dig på din udenlandsophold, så kan de også have brug for at blive dækket, så I alle får et trygt og sikkert ophold i landet. Det kan derfor give god mening at tjekke rejseforsikringen, som din arbejdsgiver har, så du ved, hvordan du er stillet, hvis der skulle ske noget.
Vælg en udstationeringsforsikring
Vi tilbyder en udstationeringsforsikring, som kan tilpasses efter behov og ønsker. Her kan både du og din medrejsende familie blive dækket på opholdet i udlandet. Forsikringen dækker som standard bl.a. akut sygdom og giver jer adgang til vores alarmcentral, hvor kan I få hjælp 24 timer i døgnet, så I får et trygt og sikkert ophold.
Læs mere om vores udstationeringsforsikring her >
En passende bolig til udstationeringen
Når du bliver udstationeret i udlandet, kan det være, at din arbejdsgiver stiller en bolig til rådighed, som du kan bo i under dit ophold. Det kan gøre det lettere for dig og evt. din familie, som rejser med, da det allerede er bestemt, hvor I flytter hen. Det kan også være, at I selv skal ud og finde en passende bolig til familien. Undersøg boligmarkedet og de regler der er gældende for at leje eller eje en bolig, så du finder det helt rigtige hjem for dig og din familie. Det kan ofte give god mening at leje en bolig, hvis du skal være udstationeret i kort tid, hvorimod det kan være fordelagtigt at eje en bolig, hvis du er udstationeret i en længere periode.
Læs også:
Hotel eller anden midlertidig bolig
Det kan være, at du er i tvivl om, hvorhenne du skal bosætte dig permanent. Her kan det være en god ide at booke et hotel eller et hostel, da du får tid og fleksibilitet til at lede efter dit kommende hjem.
Priser og tilgængelighed
Om du vælger den ene eller anden løsning, er det en god ide at undersøge og sammenligne priserne for forskellige overnatningsmuligheder. Særligt, hvis du har udset dig et overnatningssted, der passer til dig og familiens behov, så tjek gerne, at stedet er tilgængeligt i den periode, hvor du er udstationeret.
Arbejdstid og rettigheder
Arbejdstid og rettigheder kan variere fra land til land, og undersøg derfor, hvilke regler der gælder for arbejdstid og fritid i det nye land. Find også gerne ud af, om der er bestemte arbejdsrettigheder såsom ferie, sygdom etc. som ændrer sig.
Det kan være godt at undersøge om arbejdsgiver betaler for din fraflytning og hjemsendelse, både når udstationeringsopholdet er slut, men også hvis du eller din arbejdsgiver ønsker at afbryde udstationeringen før tid.
Der kan være en ændring af det samlede rådighedsbeløb, som du og familien får ved at flytte til udlandet. Det kan f.eks. være, at din medrejsende ægtefælle ikke får løn under din udstationering, og der stadig er udgifter til en bolig i Danmark. Så tjek gerne om din arbejdsgiver dækker helt eller delvist de omkostninger, der er til f.eks. bolig, sygesikring etc.
Har du spørgsmål?
Der kan være usikkerheder ved at udstationeret udenfor landets grænser. Har du spørgsmål til f.eks. hvordan du og din familie bedst bliver dækket af en udstationeringsforsikring i udlandet, er du eller din arbejdsgiver velkomne til at kontakte vores Firmasupport på tlf.: +45 33 27 83 55 eller sende en mail til erhverv@erv.dk.
Vi håber, at du kunne bruge vores guide til at være udstationeret i udlandet. Vi ønsker dig et rigtig trygt og sikkert ophold!
Find mere information:
Du glemmer vel ikke rejseforsikringen?
Søg efter pris og køb