Flyrejser med hund
Love og regler angående rejser med hund
Det er ikke alle lande, der tillader, at man tager hunde med ind i landet, men for de lande, der ikke har nogen restriktioner, er det ikke noget problem, så længe din hund blot er ID-mærket, har et hundepas (EU-pas) samt alle de nødvendige vaccinationer.
Du bør dog være bevidst om, at din hund risikerer at blive sat i karantæne, hvis du rejser til et tredje land, før du rejser tilbage til Danmark. Inden du booker din ferie, bør du tjekke landets love og regler, enten gennem Fødevarestyrelsen eller ved at kontakte det respektive lands ambassade, så der ikke dukker ubehagelige overraskelser op på vejen for dig og din firbenede ven.
Hvilke flyselskaber tillader hunde på flyrejsen?
Det er ikke alle flyselskaber, der tillader, at du tager din hund med på flyrejsen. Visse selskaber har ganske enkelt ikke mulighed for at tage imod dyr, da flyene mangler et plan med varme og belysning i lastrummet. En del flyselskaber godkender kun førerhunde og servicehunde ombord på flyet. Du bør derfor sikre dig, at det selskab, du skal flyve med, tillader, at du medbringer en hund på flyet. Skal du mellemlande og skifte fly, så husk at tjekke, at begge flyselskaber accepterer hunde.
Før du køber flybilletten, så tjek, hvilke regler, der gælder på flyselskabets hjemmeside. Her er et udvalg af flyselskaber, der på nuværende tidspunkt tillader at flyve med en hund enten i kabinen, i lastrummet eller begge dele: Norwegian, SAS, KLM, Air France, Lufthansa, Finnair og American Airlines.
Tjekliste til brug før rejse med hund
- Hundepas (EU-pas) og ID-mærkning: Inden du rejser, skal du anskaffe et hundepas. Hundepasset er til for at samle information om hunden, eksempelvis vaccinationer og ID-nummer. Hunden skal også være ID-mærket, enten med tatovering eller en chip i nakken. Både hundepasset og ID-mærkningen fås hos en dyrlæge.
- Minimumalder på hunden: Du kan flyve med din hund, fra den er 8 uger gammel, men almindeligvis kræves der en særskilt bekræftelse fra en dyrlæge, hvis hvalpen er under 14 uger gammel.
- Vaccinationer og dyrlægeinspektion: Sørg for at aflægge dyrlægen et besøg, så hunden kan gennemgå en grundlæggende helbredsundersøgelse, og hundens vaccinationshistorik kan kontrolleres i god tid før afrejsen. Hvis vaccinationerne skal fuldendes, kan det tage op til 3 uger, før beskyttelsen indtræder, og før dette sker, kan du ikke rejse. Inspektionen og vaccinationerne skal skrives ind i hundepasset af dyrlægen.
- Flyv med hunden i kabinen: Hvis hunden vejer mindre end 8 kilo (inkl. transportbur), kan den rejse i kabinen med dig og de øvrige passagerer. Hunden checkes ind som håndbagage og skal sidde i en bæretaske til hund, som er godkendt. Hundetasken må ikke være større, end at den kan placeres under sædet foran. Hunden må desuden ikke forlade sit bur, før du er kommet gennem tolden i ankomstlandet.
- Flyv med hunden i lastrummet: Lastrummet, som hundene færdes i, har samme temperatur, ventilation, lufttryk og belysning som i kabinen. Vejer hunden og transportburet mere en 8 kilo tilsammen, skal de ind i lastrummet. Mange fly har et begrænset antal pladser til hundebure, så det er vigtigt at booke sin billet i god tid. For at hunden skal føle sig tryg ved at rejse i bur, kan det være en god idé at træne den i at sidde i buret i en periode op til rejsen. Det plejer at give en god start at kaste et par godbidder ind i buret.
Der er også visse bestemmelser for, hvordan transportburet skal se ud:
- Buret skal være mærket med ejerens navn og telefonnummer
- Buret skal være vandtæt og solidt nok til at kunne klare de ydre belastninger
- Lås hjulene på buret, hvis det har sådan nogle
Hvad koster det at flyve med hund?
Det er meget forskelligt, hvad flyselskaberne tager for at lade din hund flyve med. Faktorer, der spiller ind, er hundes vægt og måden, den transporteres på i flyet. En anden vigtig faktor er den totale vægt for hund og transportbur. Kontakt flyselskabet og spørg, hvad prisen ville være for netop dig og din hund.
Fem tips før afrejsen
- Vær ude i god tid. For at hunden skal være så afslappet som muligt, er det en god idé at aktivere den før afrejsen samt afsætte tid til, at hunden får opfyldt sine behov, inden I forlader lufthavnen. Check-in for hunde er ofte senest 1 time før afgang, men tjek hvad der gælder for dit specifikke flyselskab.
- Navneskilt. Skulle hunden mod forventning blive væk på ferien, er det super godt med et navneskilt med hundens navn og dit telefonnummer med landekode.
- Hundemad. Det er en rigtig god idé at have ekstra hundemad, legetøj og vand med sig. Særligt til, når I lander og kommer gennem tolden, hvor din ven fortjener en belønning.
- Told! Meld dig i tolden i Danmark, når I rejser hjem igen
Book værelse på et hotel, hvor du må have hund
Manger stresser rundt, når det er tid til at booke flybillet til sig selv og sin hund, men glemmer helt at booke et hotel, hvor man må have sin hund med.
Rejseforsikring for hunden
Kontakt dit forsikringsselskab og kontrollér, om du skal tegne en ekstra forsikring for din hund i rejseperioden. Visse forsikringsselskaber har særskilte rejseforsikringer til kæledyr, som blandt andet indbefatter afbestillingsforsikring og sygeforsikring.
Glem ikke at tegne en rejseforsikring, som dækker dig selv og din familie, og som gælder under hele ferien. Du kan se alle vores rejseforsikringer her >
Du glemmer vel ikke rejseforsikringen?
Søg efter pris og køb